1. Ce este medierea?

Conform legii: “Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.”

Medierea este o procedura prealabila cererii de chemare in judecata la care partile pot recurge pentru a castiga timp si a economisi bani. Mediatorul ajuta partile sa ajunga la o intelegere.

De exemplu, in cazul litigiilor comerciale: o parte are de recuperat o suma de bani de la cealalta parte pana la o anumita data. Cealalta parte desi doreste sa o plateasca nu poate sa achite decat o anumita parte, sau poate sa o achite in rate insa tot ce ajunge la prima parte este faptul ca nu se poate achita suma. Solutia clasica: se apeleaza la instanta de judecata, se judeca 2-3 ani, se recupereaza creanta in faza de executare dupa inca 3-4 luni. Exista riscul ca dupa ce partile s-au judecat debitoarea sa intre in insolventa, iar creditoarea sa nu isi mai recupereze absolut deloc creanta.

Prin urmare, solutia moderna este apelarea la un mediator care sa ajute partile sa se inteleaga cat mai rapid si mai ieftin precum si sa isi pastreze relatiile de prietenie.

In toate cazurile mediatorul este obligat sa mentina confidentialitatea informatiilor, iar in cazul litigiilor de familie, partile se simt protejate de curiozitatea celorlalte parti la dosarele in fata instantei de judecata.

Daca doriti mai multe informatii cu privire la mediere, va rugam sa nu ezitati sa contactati avocatul mediator Andreea Mihai.